Endodontologie

Wat is een wortelkanaal?

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon (het zichtbare gedeelte) en 1 of meerdere wortels. De wortels zijn niet zichtbaar en zitten onder uw tandvlees. Het wortelkanaal zit in de wortel van de tand. Hier zitten de zenuwen en bloedvaten.

Wanneer heb je een wortelkanaalbehandeling nodig?

Er kan een ontsteking ontstaan in het wortelkanaal. Juist bij beginnende ontsteking moet dit zo spoedig mogelijk worden verholpen. Dat doen we bij Mondzorg Scheveningen door middel van een wortelkanaalbehandeling. Hiermee zorgen we ervoor dat we de ontsteking weghalen en uw tand weer kunnen herstellen.

Direct afspraak maken

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

De tandarts moet bij de zenuwen kunnen komen van uw tand. Door een gaatje te boren kan het ontstoken weefsel blootgelegd worden en verwijderd. Vervolgens wordt het kanaal goed schoongemaakt. Dan zorgen we ervoor dat we de tand vullen en netjes afsluiten zodat er geen vuil of bacteriën meer in de wortel terecht kunnen komen.

Tand vullen of een kroon?

De tandarts vult de tand of vervangt de tand en plaatst een kroon. Dat laatste is alleen nodig als de tand of kies te verzwakt is om hem nog te kunnen vullen. Doordat de wortel na de behandeling geen zenuwen meer bevat kan deze geen pijnprikkels meer geven.

Pijnklachten van een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling doet geen pijn, maar kan wel vervelend aanvoelen. We gebruiken daarom anesthesie zodat de wortelkanaalbehandeling pijnloos kan worden uitgevoerd. Na de behandeling kunt u eventuele pijnklachten wegnemen door Ibuprofen of een andere pijnstiller.