Mondhygiënist – Mondzorg Scheveningen – Den Haag

Mondhygiënist

Waarom tandvleesbehandelingen?

Tandvleesbehandelingen zijn preventieve behandelingen om problemen met uw tandvlees te voorkomen en uw tandvlees gezond te houden. Ontstoken tandvlees kan nare gevolgen hebben voor de tanden in uw gebit. Om dit soort gebitsproblemen te voorkomen, is het van belang om uw tandvlees regelmatig te laten controleren door uw tandarts.

Heeft u last van pijnlijk of bloedend tandvlees?

Direct afspraak maken

WAT IS TANDSTEEN?

Tandsteen bestaat uit verharde tandplak en vormt een gele, donkere laag over de tanden. Het kan op de tandvleesrand zitten, maar kan ook onder het tandvlees terechtkomen. Dan veroorzaakt het vaak een ontsteking.

HOE ONTSTAAT TANDSTEEN?

Tandsteen ontstaat op plekken waar we met tandenpoetsen moeilijk bij kunnen. Bijvoorbeeld vlak onder het tandvlees of tussen en achter de tanden. Daar ontstaat dan eerst tandplak, maar uiteindelijk verkalkt die plak en ontstaat er tandsteen.

PIJNLOOS TANDSTEEN VERWIJDEREN

Het is belangrijk dat tandsteen verwijderd wordt. Het kan namelijk het tandvlees aantasten. Dit raakt geïrriteerd en gaat dan ontsteken. Tandsteen kunt u niet wegpoetsen, het zal professioneel verwijderd moeten worden. Indien nodig kunnen we tijdens de behandeling verdoving of verdovingszalf gebruiken om het verwijderen van tandsteen zo comfortabel mogelijk te maken voor onze patiënten.
De behandelaar gebruikt voor het tandsteen verwijderen een handinstrument of een apparaat met ultrasone trillingen. Door de trillingen laat het tandsteen los, zodat de mondhygiënist het makkelijk kan verwijderen.

Direct afspraak maken

TANDSTEEN VOORKOMEN

Het is natuurlijk beter om tandsteen te voorkomen. Dat kan door 2 keer per dag te poetsen, het liefst met een elektrische tandenborstel. Daarnaast is het belangrijk dat u de ruimte tussen de tanden goed schoonhoudt. Daarvoor kunt u ragers, flosdraad en tandenstokers gebruiken. Soms is tandsteen helaas niet helemaal te voorkomen. Daarom is het slim om regelmatig een bezoek aan de mondhygiënist te brengen.

TANDVLEESONTSTEKING: PARODONTITIS EN GINGIVITIS

Wordt het tandsteen niet op tijd weggehaald door de mondhygiënist? Dan kan het tandvlees gaan ontsteken. Die ontsteking ontstaat door bacteriën. Dit wordt ook wel “gingivitis” genoemd. Als de ontsteking verder trekt naar het kaakbot kan het tandvlees loslaten van de tanden en kiezen. In de ruimte die vrijkomt hoopt zich tandplak op, waardoor de ontsteking steeds erger wordt. Als de ontsteking dit stadium heeft bereikt noemen we het “parodontitis”.

Ontstoken tandvlees kan verschillende klachten geven. Bloedend tandvlees, een vieze smaak in de mond en een slechte adem komen bijvoorbeeld vaak voor. Vaak zult u echter niks merken van de tandvleesontsteking. De ontsteking geeft namelijk bijna nooit pijnprikkels af. Kom daarom regelmatig op controle, zodat we de ontsteking op tijd opmerken en kunnen verhelpen.

 

 

HOE VAAK MOET IK NAAR DE MONDHYGIËNIST?

Als tandsteen verder onder het tandvlees gaat ontsteken wordt het steeds moeilijker om het weg te halen. In het ergste geval wordt hierdoor het kaakbot aangetast, waardoor het onherstelbaar verloren gaat. Daar kunt last van hebben bij het zetten van implantaten. Om dit soort problemen te voorkomen raden we u aan om de mondhygiënist minimaal 1 keer per jaar te bezoeken. Bent u al even niet geweest? Wacht dan niet langer en maak meteen een afspraak.

TERUGGETROKKEN TANDVLEES

Een ander veelvoorkomend gebitsprobleem is teruggetrokken tandvlees. Dit kan op meerdere manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door te hard poetsen of door het dragen van een beugel. Als het tandvlees zich te ver terugtrekt kan de wortel bloot komen te liggen. Tijdens het eten van koude of warme dingen of tijdens het poetsen zorgt dit vaak voor gevoeligheid. Het kan dus hinder veroorzaken in uw dagelijkse leven. Ook ziet het er vaak wat minder mooi uit. Gelukkig is er iets te doen tegen teruggetrokken tandvlees. Bij een tandvleescorrectie halen we een stukje tandvlees weg op een andere plek in uw mond. Dit gebruiken we om uw blootliggende tandhalzen te bedekken. Zo verdwijnen de gevoeligheden.

Direct afspraak maken